Välkommen till naturum 

I naturum Store Mosse hittar du information om naturen i Store Mosse nationalpark. Naturum är samtidigt en inspirationskälla och mötesplats för alla naturnyfikna.

Naturum är öppet på söndagar, måndagar och tisdagar året runt

Men vi har öppet även när det är stängt! Du kan alltid ringa och boka en guidning i naturum.

Hitta hit

Naturum ligger utmed länsväg 151 mellan Värnamo och Gnosjö. 18 kilometer från Värnamo centrum och 2 kilometer sydost om rondellen i Hillerstorp där väg 151 och väg 152 korsar.

Utställningar

Årtusende för årtusende kan du följa store mosse och landskapets förändring. På vår resa genom tiden stöter vi på nya invandrare i form av växter och djur, inklusive människan.

Här finns också tillfälliga utställningar om djur och natur som lockar alla sinnen.

Skåda fågel

Vid panoramafönstret mot Kävsjön kan du följa det rika fågellivet från första parkett. Genom tubkikarna som finns i naturum, kan du uppleva fåglarna på nära håll.

Aktiviter för stora och små

Testa dina kunskaper om allemansrätten. Känn på Granfjällsbjörnens päls. Undersök skelett. Spela ett sällskapsspel. Eller slå dig ner i en fåtölj vid vårt referensbibliotek och läs en stund framför brasan.

Lokaler för samlingar, skolor och företag

I naturums finns plats för sammanträden, föreningsmöten etc med upp till 40-50 personer. I köket kan man lätt värma eller kallhålla mat i samband med arrangemang. För skolor finns ett mindre laboratorium och förplatsen vid entrén erbjuder undervisningsutrymme utomhus under tak.

Guidningar i Nationalparken

Det går att boka skräddarsydda guidade turer för rimliga priser året runt. Läs mer om guidningar eller hör av dig till naturum så får du veta mer.

Ta av dig skorna

Vi håller på den typiskt svenska traditionen att ta av sig skorna inomhus. Golvet är varmt och det stämmer bra med den avslappnade atmosfären på naturum och dessutom blir ljudnivån lägre.

Utanför naturum

Grillplats för korven och bänkar för trötta. Nära till fågeltorn och barnens vandringsled transtigen. Vintertid finns även skidspår.

Besök flera naturum i Sverige

Här kan du läsa om alla andra naturum i Sverige. Flera naturum

Kontakta oss

Store Mosse Nationalpark
330 33 Hillerstorp
storemosse snabela lansstyrelsen punkt se¤storemosse snabela lansstyrelsen punkt se
010 22 361 30

Naturum är öppet 2014:

september - maj
söndagar klockan 11 - 17 och måndag, tisdag klockan 9 - 13.

juni - augusti dagligen klockan 11 - 17

Stängt midsommarafton, första advent och nyårsafton.

Naturum är också öppet under övriga helgdagar och skollov. Se förstasidan under nyheter.